sobota, 29 lutego 2020

Bezglutenowe brownie

Szybkim weekendowym ciastem jest moje ulubione mocno czekoladowe brownie. Tym razem proponuję Wam wersję bez glutenu a zamiast cukru możecie użyć ksylitolu :)


Składniki:
- 200 g masła,
- 300 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków/ksylitolu,
- 135 g mąki migdałowej,
- szczypta soli.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy małą prostokątną foremkę "keksówkę". Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 3 gorzkie czekolady połamane w kostki. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy na małe kawałeczki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari