Ostatnio przeglądając moje kulinarne zdjęcia trafiłam na ten super szybki przepis na obiad, którego jeszcze nie opublikowałam. Przepis jak znalazł na ten trudny czas kwarantanny społecznej :)
Składniki:
- 1 opakowanie warzyw mrożonych ok. 500 g,
- filet łososia ok. 250-300 g.
- 1 kula sera Mozarella,
- 2 pomidory,
- sól, pieprz, suszone pomidory w przyprawie,
- sok z 1/2 cytryny,
- oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Do dużej formy wrzucamy mrożone warzywa, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, solimy, przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Na nie kładziemy rybę. Łososia przekrajamy na dwie części, posypujemy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek. Na wierzch kładziemy w plastrach Mozarellę na przemian z plastrami pomidora. Doprawiamy ponownie solą, pieprzem, suszonymi pomidorami i skraplamy oliwą z oliwek. Pozostałe pomidory kroimy w większą kostkę i rozrzucamy na warzywach. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach do miękkości warzyw. Aby nie wysuszyć ryby możemy ją położyć na ostatnie 15 min. pieczenia - będzie wtedy bardziej soczysta. Dla lubiących bardziej treściwe dania możemy dorzucić do pieczenia kilka ziemniaków pokrojonych w większą kostkę.
Takie coś to ja naprawdę bym zjadł.Bardzo dobrze wiem że to jest bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń