sobota, 9 maja 2020

Dalgona Coffee

Ostatnio Internet opanowała Dalgona Coffee - kawa koreańska na zimno z gęstą kremową kawową pianką. Kawa jest pyszna, postanowiłam więc zrobić moją własną wersję :)



Składniki:
(porcja na 1 kawę)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 2 łyżki cukru,
- 3 kostki lodu/1 gałka lodów waniliowych/śmietankowych,
- 3/4 szklanki mleka (najlepiej zimnego),
- domowy solony karmel (przepis tutaj).

Wykonanie:
Do wysokiej szklanki/pojemnika wsypujemy kawę, cukier, zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia cukru, a następnie ubijamy blenderem z końcówką do ubijania jajek na gęstą pianę. Do szklanki zalewamy tak 3/4 wysokości mleka, dodajemy 3 kostki lodu lub 1 gałkę lodów waniliowych/śmietankowych. Wykładamy ubitą piankę kawową. Powinna być mega gęsta. Na to nakładam jeszcze odrobinę solonego karmelu (przepis tutaj). 

Uwaga:
Lepiej i szybciej jest ubijać większą ilość składników, od razu polecam ubić podwójną porcję składników :)















4 komentarze:

  1. o matko, pycha, zamierzam taką kawę wypróbować od kiedy zaczęły się pojawiać na nią przepisy, muszę jednak kupić kawę rozpuszczalną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kawa jest pyszna, ale mocna i słodka. Jak już zrobisz tą kawową piankę dopasuj do siebie odpowiednią jej ilość :)

      Usuń
  2. Jak dla mnie bardzo za słodka (aż było mi niedobrze). Muszę spróbować wersję z dużo mniejszą ilością cukru bo tak jest świetna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda dlatego robię także z mniejszą ilości pianki, ale najlepiej ubija się ją z takiej większej porcji. Polecam z tej porcji zrobić po prostu więcej kaw np dla gości :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari