czwartek, 7 maja 2020

Bezglutenowe brownie z lodami i solonym karmelem

Uwielbiam szybkie ciasta, a takie jest brownie. Ostatnio robię je w wersji bezglutenowej z mąki migdałowej. Tym razem dodałam do niego lody i polałam sosem solonym karmelem. Oj to była wspaniała poezja smaków.


Składniki:
- ok. 130 g masła,
- 4 kopiaste łyżki kakao,
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 3 jajka,
- ok. 2/3 szklanki mąki migdałowej,
- szczypta soli,
- lody waniliowe i domowy solony karmel. 

Solony karmel:
(ok. 1 szklanka sosu):
- 200 g białego cukru (1 szklanka),
- 85 g zimnego masła,
- 120 ml śmietanki kremówki 30% (1/2 szklanki),

- pół łyżeczki soli lub więcej (do smaku).

Wykonanie:
Masło roztapiamy, studzimy. Przelewamy do naczynia i mieszamy z kakao. Dodajemy cukier mieszamy. Dodajemy jajka i sól mieszamy do połączenia. Dodajemy mąkę migdałową mieszamy tylko do połączenia się składników. Formę - małą "keksówkę" - wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę brownie, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 20-30 minut. Można sprawdzić patyczkiem - nie powinno być na nim śladów surowego ciasta, chyba że lubimy takie mniej wypieczone, lepiące się. Nie pieczemy zbyt długo by nie wysuszyć brownie. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy po wystudzeniu. Miejscami może być lekko wilgotne. 

Solony karmel:
Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie (unikamy czarnych, gdyż nie będziemy widzieć jak karmelizuje się cukier). Podgrzewamy go na średnim ogniu. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową. Na początku cukier będzie sklejał się, a następnie wszystko się ładnie rozpuści. Należy tylko często mieszać, żeby nie spalił garnka i  uważać na przypalenie cukru, bo stanie się gorzki. Kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem. Może na początku wyglądać jakby masło nie chciało się zmieszać z karmelem, ale po ok. 2 min. masa ładnie połączy się. Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę (ostrożnie, bo sos będzie skwierczeć). Mieszamy do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy jeszcze ok. 1 min. Na koniec dodajemy do smaku świeżo zmieloną sól morską. Sos możemy przelać przez sitko, aby wyłapać wszystkie nie do końca wymieszane grudki. Przelewamy do słoiczka. Gorący sos jest płynny, ale po ostygnięciu zgęstnieje. Wkładając go do lodówki zamieni się w bardzo gęstą, ciągnącą masę. 

Brownie podajemy z lodami waniliowymi/śmietankowymi lub malinowymi i polewamy solonym karmelem, pyszności.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari