piątek, 5 czerwca 2020

Deser truskawkowy z galaretką

Kolejnym smakiem z dzieciństwa jest galaretka, dziś w nowej formie z mascarpone i serkiem naturalnym :)
Składniki:
- 2 galaretki truskawkowe (Winiary),
- 2 serki homogenizowane naturalne (ok. 400 g),
- 250 g mascarpone,
- 250 g śmietanki 30%,
- cukier (do smaku).

Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie ok. 800-900 ml. (mniej niż jest na opakowaniu producenta). Studzimy, a następnie pół rozpuszczonej galaretki rozlewam do szklanek pod skosem. Szklankę włożyłam przechyloną do miseczki i w taki sposób wkładam ją do lodówki do stężenia. Następnie serki łączę z pozostałą galaretką. Mieszam, aby nie było grudek, ewentualnie dosładzam. Gdy nasza galaretka zastygnie zalewamy serkiem drugą stronę przechylonej szklanki. Umieszczam do lodówki do schłodzenia. Na koniec, a najlepiej następnego dnia ubijam mascarpone ze śmietanką aż do sztywności, dodaję z 3 łyżki drobnego cukru (do smaku).  Ubity krem przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskam w wolne miejsce szklanki. Na górę dekoruję truskawkami. Do galaretki możemy dodać pokrojone w kostkę truskawki. Serki w połączeniu z truskawkową galaretką mają blady różowy kolor, który ciężko mi było wydobyć na zdjęciu.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari