Chrupiąca focaccia jest idealna na śniadanie, przekąskę czy kolację. Możemy ją przekroić i zrobić z niej kanapki. Gwarantuję Wam, że cała blacha szybko znika :)
- 3,5 szklanki mąki pszennej (do ciasta drożdżowego),
- ok. 1 i ok.1/3 szklanki wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- ok. 2 łyżki oliwy Gallo Classico.
Zaczyn:
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 15 g świeżych drożdży,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka mąki,
- odrobina cukru.
Dodatki:
- sól morska gruboziarnista,
- oliwki,
- pomidorki koktajlowe,
- świeże zioła tymianek/rozmaryn/kwiaty jadalne.
Wykonanie:
Robimy zaczyn na drożdze:
15g drożdzy rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody dodajemy mąkę i odrobinę cukru. Odstawiamy na ok. 15 min do wyraźnego ruszenia się drożdży. Do dużej miski, dodajemy mąkę, wodę, zaczyn z drożdżami oraz sól. Mieszamy składniki przy pomocy silikonowej szpatułki. Ciasto będzie gęste, lepiące się, ale przypominające kulę, podnosimy je z miski przy pomocy szpatułki lub ręką, wlewamy 2 łyżki oliwy do miski i ponownie wkładamy ciasto, tak żeby obtoczyć jew oliwie z każdej strony. Miskę szczelnie zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano (min. po 8 godz.) formę do pieczenia ok. 35x25 cm smarujemy 1-2 łyżki oliwy (spód i boki) i przekładamy ciasto. Rozciągamy je palcami, robiąc w cieście wgniecenia palcami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 1,5-2 godziny. Pod koniec wyrastania rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (góra-dół). Delikatnie robimy w nim kilka wgnieceń palcami, układamy warzywa/dodatki polewamy górę odrobiną oliwy, oprószamy solą. Wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut do ładnego zarumienienia.
Do focacci możemy wcisnąć w ciasto pomidorki koktajlowe, oliwki albo suszone pomidory na etapie wykładania ciasta na blachę albo tuż przed pieczeniem - wtedy będą bardziej na wierzchu. Wszelkie kwiaty i zioła łatwo się spalają, warto dać wtedy więcej oliwy. Nie zawsze dekoracja przed pieczeniem, po pieczeniu będzie wyglądała pięknie czytaj moja dekoracja ;)
Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl https://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gallo-od-100-lat-dedykowana-dla-ciebie#fndtn-panel-aktualne
https://smakgallo.pl/classico.html
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńi jest pyszna, polecam :)
Usuń