czwartek, 9 lipca 2020

Mini pizze z bakłażanu

Lubicie pizze? Ale chcecie jeść zdrowszą jej wersję? Polecam mini pizze z bakłażanu, jest to fajna i zdrowa przekąska - idealna na imprezy :)



Składniki:
- 1 bakłażan,
- ok. 150 g tartego sera Mozarella,
- ok. 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej z czosnkiem,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: mieszanka przypraw włoskich lub greckich, np. oregano, bazylia, sól,
- kilka listków świeżej bazylii.

Wykonanie:
Bakłażana kroimy w plastry, kładziemy na papierze do pieczenia na płaskiej blaszce, solimy i smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 min do miękkości, po 15 min możemy przerzucić je na drugą stronę i także posmarować oliwą, żeby nie wysuszyły się za mocno. Podczas pieczenia także w razie konieczności smarujemy/polewamy oliwą. Gdy mamy możliwość możemy ugrillować. Koncentrat mieszamy z przyprawami (do smaku, ew. możemy dosłodzić). Możemy użyć gotowej passaty z czosnkiem, a gdy nie mamy pod ręką możemy użyć ketchupu. Pod koniec pieczenia smaruje plastry bakłażana sosem pomidorowym, na to sypiemy Mozarelle i kładziemy pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki. Pieczemy do stopienia sera. Po wyjęciu posypujemy poszatkowaną świeżą bazylią.










3 komentarze:

  1. Super pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Zapisuję sobie ten przepis i bardzo polecam, bo pizza jest mega. Super odmiana dla kogoś, kto stawia na zdrową kuchnię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari