poniedziałek, 7 września 2020

Placuszki bananowe z miodem i figami

Idealna szybkie i smaczne śniadanie to oczywiście bananowe placuszki. W imię zero waste zużyłam już ciemne banany, dawniej takie wywaliłabym. 


Składniki:
- 4 jajka, 
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 mniejsze dojrzałe banany,
- odrobina masła do smażenia,
- 2 figi,
- garść orzechów włoskich,
- miód gryczany (Pasieki rodziny Sadowskich). 

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Banany rozdrabniamy, blendujemy z żółtkami. Białka z odrobiną soli ubijamy na pianę. Dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy łyżką. Wszystkie składniki na ciasto delikatnie łączymy. Wylewamy na patelnię ze stopionym masłem ok. 1 małą chochlę ciasta. Smażmy z każdej strony do zarumienia. Figi kroimy na ćwiartki, orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Polewamy miodem gryczanym. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari