Jesień zbliża się wielkimi krokami i w kuchni zaczynają u mnie królować smaki korzenne. Piernik uwielbiam, nie tylko na święta, ale robię go często - nawet latem. Do piernika dodałam krem i owoce i tak powstał szybki torcik piernikowy, kto jest chętny ?
Składniki:
- 1/2 opakowania piernika Kętrzyński (1/2 z 750 g),
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 łyżka kakao.
Krem:
- 250 g mascarpone (schłodzone),
- ok. 200 g śmietany 30 lub 36% (schłodzona),
- 1/3 szklanki cukru (do smaku).
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Wykładamy tortownicę ok. 20 cm papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 45 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto do ostygnięcia. Powstałą "górkę" odkrajamy. Krem wykładam na ostudzony piernik. Dekoruję malinami i borówką amerykańską.
Krem:
Śmietanę i mascarpone z cukrem ubijam na sztywno.
Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari