poniedziałek, 14 września 2020

Sałatka z figami, rukolą i serem pleśniowym

Po ostatnich słodkościach naszła mnie ochota na coś lekkiego i bardziej fit. Tak powstała moja prosta i szybka sałatka z figami :)


Składniki:
- 2-3 garście rukoli,
- 1 garść orzechów włoskich (prażonych),
- 2 figi,
- ser pleśniowy blue ok. 100 g.

Dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu (do smaku),
- przyprawa do kuchni greckiej i suszone pomidory z czosnkiem,
- 1-2 łyżeczki musztardy krzepkiej Kętrzyński (do smaku).

Wykonanie:
Na talerz sypiemy rukolę. Figi kroimy na ćwiartki lub mniejsze części, ser tniemy w kostkę. Wszystko wrzucamy na rukolę. Orzechy włoskie prażymy do zarumienienia na suchej patelni. Polewamy słodkim dressingiem. 

Dressing:
Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy do smaku.

Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari