wtorek, 27 października 2020

Muffinki nietoperze na Halloween

Zbliża się Halloween, dla tych co obchodzą polecam nie straszne, nie krwawe, ale takie zabawne i przyjazne babeczki nietoperze :)


Składniki;
- opakowanie piernik Kętrzyński 750 g,
- 1,5 szklanki wody,
- 2/3 szklanki oleju,
- 2 łyżki kakao,
- ciasteczka czekoladowe typu markizy (np. Oreo),
- cukrowe oczy,
- domowe powidła śliwkowe.

krem:
- śmietana 30% ok. 200 ml,
- 1 mleczna czekolada 100 g. 

Wykonanie:
Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy czekoladę. Ja użyłam czekoladowych zajączków, które zostały mi jeszcze z Wielkanocy. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady, ale uważamy żeby śmietanka nam się nie zagotowała. Odkładamy do ostudzenia, górę przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała śmietany. Robimy to po to aby nie utworzył się kożuch. Odkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ubijamy na krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

Ciasto:
Składniki na ciasto mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni. Do formy na muffinki, wkładamy papilotki, wykładamy  1 łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę powideł śliwkowych i ponownie zalewamy ciastem na 3/4 wysokości foremki. Pieczemy ok. 40min do suchego patyczka. Wyjmujemy, suszymy na kratce. Po wystudzeniu dekorujemy kremem. Ciasteczka przekrajamy na pół robimy z nich skrzydełka, dodajemy oczka.
 
Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński

UWAGA: 
Przepis na same ciasto marchewkowe znajdziecie tutaj















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari