czwartek, 22 października 2020

Kruche ze śliwkami i pianą

Pyszne jesienne ciasto to niewątpliwie kruche ze śliwkami i pianą :)



Składniki:
-  kruche ciasto (Kętrzyński), 
- 1/2 kostki masła,
- 2 żółtka,

Piana:
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru.

Dodatkowo:
- 1kg dojrzałych śliwek (np. renklody),
- odrobina bułki tartej.

Lub proste ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła schłodzonego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
- szczypta soli.

Wykonanie:
Składniki na ciasto mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedna mniejsza niż druga w stosunku 1/4 i 3/4. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie białka ubijamy z cukrem na sztywno. Tortownicę średnicy ok. 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wałkujemy jedną część ciasta (tę większą), albo rozgniatamy ciasto ręką na blaszce, dociskając palcami. Następnie sypiemy odrobinę bułki tartej, aby śliwki za bardzo nie puściły soku. Śliwki kroimy na połówki, wyjmując pestkę. Układamy na ciasto skórką do dołu. Możemy znów odrobinę posypać bułki tartej. Kolejnym krokiem jest wyłożenie na ciasto ubitej piany. Drugą część ciasta (tę mniejszą) trzemy na grubym oczku tarki na ubitą pianę. Pieczemy ok. 40 min. w 180°C, aż ciasto nam ładnie się zarumieni. Po tych 40 min. ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. 

Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari