Dziś polecam pyszne babeczki z nutą cytrynową z borówką amerykańską i mleczną czekoladą, pyszności.
Składniki:
- Ciasto cytrynowe Kętrzyński 400 g,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 8 łyżek oleju,
- 2 jajka,
- 12 kostek mlecznej czekolady,
- ok. 100 g borówki amerykańskiej,
- cukier puder (do posypania).
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto na babeczki mieszamy. Do foremki na babeczki wkładamy papilotki. Wylewamy łyżką ciasto na 1/3 wysokości papilotki, następnie wkładamy po 2-3 borówki i 1 kostkę czekolady. Następnie zalewamy ponownie ciastem do wysokości papilotki lub ciut mniej (babeczki jeszcze nam urosną). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni (góra - dół) tak ok. 35-40 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
lub przepis na proste muffinki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki cukru,
- 150 ml kefiru,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- borówka amerykańska,
- sok z cytryny,
- mleczna czekolada.
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem, dolewamy kefir i olej, a na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia produktów łyżką. Ciasto wylewamy do formy na muffinki wyłożonymi papilotkami, tak do 3/4 wysokości formy. Następnie wkładamy po kilka borówek, połamaną czekoladę i lekko wciskamy do środka. Zalewamy odrobiną ciasta. Pieczemy ok. 25 min. do suchego patyczka w 180 stopniach C. Wykładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia, a następnie posypujemy pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari