wtorek, 12 stycznia 2021

Babeczki cytrynowe z makiem

Jak karnawał to karnawał i polecam pyszne babeczki cytrynowe z makiem :)



Składniki:
- Ciasto cytrynowe Kętrzyński 400 g,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju,
- 2 jajka,
- 1 szklanka maku (najlepiej już mielonego),
- opcjonalnie garść suszonej żurawiny,
- cukier puder (do posypania).

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Mielonego maku nie moczymy, gdy mamy cały mak zalewamy wrzątkiem, po kilku godzinach odcedzamy i mielimy najlepiej 2 krotnie, chyba że lubimy jak nam zgrzyta w zębach to zostawiamy w całości. Żurawinę zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Dodajemy do ciasta, mieszamy. Do foremki na babeczki wkładamy papilotki. Wylewamy łyżką ciasto do wysokości papilotki lub ciut mniej (babeczki jeszcze nam urosną). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni (góra - dół) tak ok. 35-40 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari