czwartek, 7 stycznia 2021

Banoffee pie

Idealne ciasto na święta i weekend, jest szybkie i mega słodkie więc idealne do gorzkiej czarnej kawy :)


Składniki:
- 1 puszka masy krówkowej ok. 500g (Gostyń najlepsza),
- ok. 100 g masła stopionego,
- 1 opakowanie ciasteczek owsianych z sezamem 230 g (Biedronika),
- 3-4 dojrzałe banany + sok z cytryny,
- 1 śmietana 36% ok. 500 ml, 
- odrobina drobnoziarnistego cukru (do smaku),
- czekolada/kakao do ozdoby,
- opcjonalnie kilka cynamonowych ciasteczek (zostały mi więc dodałam). 

Wykonanie:
Ciasteczka kruszymy malakserem/blenderem na piasek, dodajemy stopione masło. Na tortownicę (ok. 22-24 cm średnicy), wykładamy zmielone ciasteczka. Dobrze ugniatam palcami lub wypukłą częścią łyżki. Wkładam do lodówki do stężenia masła. W tym czasie ubijam śmietanę z odrobiną cukru (nie za dużo, gdyż ciasto samo w sobie jest bardzo słodkie). Banany obieramy, kroimy w plasterki i obtaczamy sokiem z cytryny, żeby nam nie ściemniały. Na schłodzony spód wylewamy masę krówkową, wykładamy banany, na górę ubitą śmietanę. Ozdabiamy wiórkami gorzkiej czekolady/kakao. Chłodzimy w lodówce, podajemy najlepiej na drugi dzień.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari