Karnawał trwa w najlepsze. Moją kolejną propozycją na tłusty czwartek będą pieczone cytrynowe oponki. Wyglądają jak pyszne donaty, ale są mniej tłuste a równie smaczne :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta na Babkę cytrynową Kętrzyński (400 g),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju.
Dodatkowo:
- lukier (cukier puder i sok z cytryny)/lemon curd do zdobień,
- kolorowa posypka cukrowa.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Do silikonowej formy na donuty wlewamy ciasto do 1/3 wysokości lub ciut więcej (oponki jeszcze nam urosną). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni (góra - dół) tak ok. 15 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę studzimy, lukrujemy.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z odrobiną soku cytrynowego.
Do ozdoby możemy użyć także gotowego kremu lemon curd, co daje jeszcze piękniejszy żółty kolor. Posypujemy kolorową posypką. Takie donuty są o wiele smaczniejsze, gdyż nie są mocno tłuste :)
Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari