wtorek, 9 lutego 2021

Azjatyckie mini pączusie z mango i kokosem

Tłusty czwartek już coraz bliżej. Nie wszystkim z nas chce się w tygodniu wyrabiać ciasto, stać nad olejem i smażyć pączki dlatego przychodzę do Was z super przepisem na szybkie pączusie.



Składniki:
- 1 duże dojrzałe mango, 
- 80g cukru,
- 200g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 40g wiórków kokosowych,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania,
- 1 l oleju do smażenia + odrobina do moczenia rąk.

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól oraz cukier, mieszamy. Mango obieramy, kroimy wokół pestki, miksujemy blenderem na mus, dodajemy do reszty składników. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (trochę urośnie podczas smażenia). Nasze ciasto się klei do rąk, dlatego moczymy rękę w oleju a następnie tworzymy kulki. Pączusie wrzucamy na gorący olej, obracamy i smażymy do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Pączki przekładamy na ręcznik papierowy. Po wystygnięciu pączki posypujemy cukrem pudrem. Pyszności :)























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari