niedziela, 7 lutego 2021

Orkiszowe szyszki

Na niedzielę, polecam pyszne orkiszowe kuleczki krówkowe :)



Składniki:
- ok. 60g orkiszu (ekspandowane ziarno orkiszu coś jak ryż preparowany),
- ok. 10 dużych krówek (najlepiej ciągnących się),
- ok. 1/2 kostki masła,
- odrobina soli świeżo zmielonej morskiej (dla złamania smaku).

Wykonanie:
Krówki łamiemy na kawałki dodajemy z masłem do garnka, topimy na małym ogniu, ciągle mieszając. Na koniec dodałam odrobinę soli. Dodajemy orkisz, mieszamy. Po lekkim wystudzeniu formujemy kulki/szyszki. Możemy dłoń zwilżać zimną wodą, będzie lepiej lepić, albo robimy to przy pomocy 2 łyżek. Gotowe kulki odkładamy na deskę do krojenia/talerz aby nie stykały się i najlepiej wstawić do lodówki do stężenia. Zachowają wówczas swoją formę.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari