Lemon curd to delikatny, aksamitny słodki, mocno cytrynowy krem. Polecam do ciast i babeczek.
Składniki:
- 4 jajka,
- 4 cytryny,
- ok. 200g cukru,
- ok. 120g masła.
Wykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy (najlepiej kupić cytryny ekologiczne, wtedy mamy pewność, że nie są pryskane chemią). Skórkę (tylko tę żółtą część, biała daje goryczkę) trzemy na tarce. Mam specjalną tarkę do skórek cytrusów i super trze, polecam. Wyciskamy jak najwięcej soku. Sok i startą skórkę przekładamy do metalowej miski. Dodajemy cukier i jajka. Roztrzepujemy trzepaczką do jajek. Dodajemy masło pokrojone na kawałki. Do garnka wlewamy tyle wody, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała dna miski. Gotujemy na średnim palniku mocy. Na garnek kładziemy metalową miskę. Podgrzewamy, mieszając trzepaczką do jajek. Powstanie jednolita masa, ogrzewamy i często mieszamy, aż krem zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu. U mnie trwało to ok. 10 min. Gotowy krem możemy przetrzeć przez sitko, aby był gładki i nie miał żadnych skórek. Przekładamy do słoiczka, a gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Można tak przechowywać do 2 tyg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari