Do świąt zostały 3 tygodnie, już czas pomyśleć o świętach. Przedstawiam Wam super przepis na domową roladę z boczku, idealna na ciepło jak i zimno.
Składniki:
- 1 kg surowego boczku,
- 1/2 opakowania żurawiny (ok. 50g),
- 2-3 łyżki musztardy Kętrzyński stołowa/krzepka,
- przyprawy: majeranek, sól, czosnek granulowany.
Wykonanie:
Boczek - kupiłam taki szeroki pas, ale cienki (z 1,5 cm) specjalnie na roladę). Boczek solimy porządnie z każdej strony. Smarujemy musztardą, na to sypiemy czosnek, majeranek, żurawinę. Zwijamy w rulon. Sznurkiem związujemy, żeby przy pieczeniu nie rozwinął się. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160stopni ok. 2 godz. Gdy za bardzo będzie się spiekać możemy przykryć folią aluminiową, albo zmniejszyć temp i wydłużyć czas pieczenia. Po wyjęciu kładziemy na kratkę i czekamy z krojeniem tak z 15-30 min. Podajemy na ciepło lub na zimno jako wędlinę na kanapkę. Boczek rozpływa się w ustach. Idealna do domowego razowego chleba (przepis tutaj).
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari