Czekałam cały rok na te wszystkie wiosenne, świeże warzywa. Co prawda jeszcze fasolka i ziemniaki nie są polskie i zamiast fasolki miały być szparagi, ale akurat nie było ich, ale i tak zrobiłam pyszny obiad. Możecie to zrobić jako dodatek do grilla, idealnie do obiadu pasuje kefir :)
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- garstka fasolki szparagowej,
- 3 rzodkiewki,
- sól, majeranek,
- ser halloumi.
Dip:
- 1 pęczek koperku,
- 125ml jogurtu greckiego/bałkańskiego,
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: suszone zioła greckie, sól, ew. odrobina cukru.
Wykonanie:
Ziemniaki zostawiamy w skórce, szorujemy je. Większe przekrajamy na pół. Obtaczamy w odrobinie oleju, posypujemy solą i majerankiem. Wkładamy na blaszkę wstawiamy na do nagrzanego piekarnika na 180stopni na 30 min. W czasie pieczenia czasem przewracamy, na koniec możemy włączyć opcję grill żeby ładnie przypiec. Pod koniec pieczenia kruszymy ser. Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Możemy także wrzucić na chwilę do piekarnika. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Dodajemy do warzyw. Podajemy wszystko z dipem koperkowym.
Dip koperkowy:
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Koperek szatkujemy na drobno, wrzucamy do dipu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari