Dzień dobry, mieliście kiedyś tak że nagle zapowiadają się goście a nie macie nic do kawy? Polecam szybkie ciasto. Piernik nie musi być tylko na święta, ja uwielbiam pierniki. Żeby uzyskać trochę bardziej spektakularny efekt dodałam płatki suszonych kwiatów, liofilizowane jeżyny i pistacje.
Składniki:
- 1/2 opakowania piernika XXL Kętrzyński,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 łyżka kakao,
- 1 szklanka wiśni mrożone/z kompotu.
Polewa:
- ok. 8 łyżek wody,
- 5 łyżek cukru,
- 6 łyżek kakao,
- ok. 75 g masła.
Dodatki:
- pistacje niesolone (garść),
- płatki jadalne suszonych kwiatów (róża/piwonia/chaber),
- suszone/liofilizowane jeżyny.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Wykładamy tortownicę ok. 20 cm papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, na samą górę wciskam wiśnie, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia. Polewamy polewą, dekorujemy płatkami kwiatów, owocami i pistacjami.
Polewa:
Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao. Użyłam do pomocy rózgi do ubijania jajek. Ma być dość rzadka konsystencja. Polewa dość długo zastyga, najlepiej kroić na drugi dzień.
Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari