Dzień dobry, zbliża się weekend więc proponuję kolejną grillowaną propozycję tym razem na szaszłyki z piersi kurczaka z warzywami.
Składniki:
- 5 pieczarek (użyłam brunatnych),
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- pierś kurczaka ok. 400g,
- 1-2 łyżeczki musztardy Kętrzyński,
- sos sojowy,
- 1 łyżka miódu,
- 2 łyżki oleju,
- świeży imbir (kawałek),
- 2 ząbki czosnek,
- ocet balsamiczny,
- ew. sól, ulubione zioła.
Wykonanie:
Marynata:
Miód mieszam z sosem sojowym, olejem, musztardą, wyciskam czosnek, dodaję imbir obrany, pokrojony w plasterki, ocet balsamiczny (wszystko przyprawiamy do smaku dodatkowo solą lub więcej sosu sojowego). Marynata musi być dość słona. Mięso kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do marynaty na kilka godz. lub na noc. Warzywa kroimy w większą kostkę. Obtaczamy w ulubionych przyprawach z solą i troszkę olejem. Nakłuwamy szaszłyki papryką, mięsem, pieczarkami, cebulą na zmianę - na 1 patyczku zrobiłam po 3 kawałki mięsa. Szaszłyki możemy grillować na grillu ale i w piekarniku. Ok. 30 min w 180 stopni, w trakcie przekręcamy i smarujemy pędzelkiem olejem. Podajemy np. z dipem tzatziki. Idealnie do tego pasują pieczone ziemniaczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari