piątek, 4 czerwca 2021

Cytrynowe ciasto z kremem i galaretką truskawkową

Zapraszam na cytrynowe ciasto z kremem i galaretką truskawkową :)

Składniki:
- 1 ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński (400 g),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju,

Dodatkowo:
- 250 g mascarpone,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 1 kg truskawk,+ cukier ok 1 łyżka do smaku,
- 3 duże łyżeczki żelatyny,
- kilka sztuk mini bezików (do ozdoby).

lub możemy użyć prostego ciasta biszkoptowego:
- 5 białek,
- 5 żółtek,
- ok. 1 szklanki mąki tortowej,
- 3/4 szklanki cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek oleju,
- szczypta soli,
- sok z cytryny (do nasączenia).
5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, ciągle mieszając. Dodajemy żółtka i powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się, iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy (użyłam o średnicy ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto, pieczemy w 180° ok. 30 min. (użyłam opcji góra-dół). Ciasto ma być ładnie zarumienione, a drewniany patyczek (do sprawdzenia) suchy. Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem "do góry nogami" (odwróciłam je na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia). Ciasto leży sobie odwrócone na szkle/desce do krojenia i stygnie. Po ok. 45 min. odwracamy tortownicę. Odkrawamy ciasto dookoła od blaszki. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy w poziomie na 2 równe blaty. Nasączamy sokiem z cytryny. Wystarczy nam 1 blat, resztę można zamrozić, zrobić inne ciasto lub cake popsy.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto gotowe Kętrzyński mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ok. 30x25 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni tak ok. 30-45 min. do suchego patyczka. 

Truskawki (odkładamy z 4-5 sztuk do dekoracji i do kremu) gotujemy do miękkości z cukrem, blendujemy odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy zimną wodą do przykrycia. Po 10 min. napęcznienia podgrzewamy chwilę (nie do wrzenia), dodajemy do truskawek. Mieszamy, studzimy. Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy rózgą do jajek. Wylewamy na przestudzone ciasto. Wkładamy do lodówki do stężenia. W tym czasie robimy galaretkę zgodnie instrukcją na  opakowaniu producenta (czasem wlewam ciut mniej wrzątku, aby lepiej tężała). Po wystudzeniu wkładamy ją do lodówki aby zaczęła tężeć. Tężejącą galaretkę wylewamy na krem, wciskamy pokrojone w kostkę truskawki. Aby uzyskać wyższą warstwę galaretki, możemy użyć 2 opakowań. Dekorujemy truskawkami i bezikami.


Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski -www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari