sobota, 21 sierpnia 2021

Idealne puszyste drożdżowe ciasto

Mam dzisiaj dla Was przepis na idealne i puszyste drożdżowe ciasto, nie trzeba żadnych dodatków. Można je jeść bez niczego, albo z domowym dżemem. 




Składniki:
- 5 jajek,
- 1 kg mąki,
- 3/4 kostki drożdży,
- 1 szklanka cukru,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mleka,
- suszona żurawina lub inne dodatki np. aromat cytrynowy,
- 1 kostka masła (200 g).

kruszonka:
- ok. 40 g miękkiego masła,
- 55 g mąki tortowej,
- 30 g cukru drobnoziarnistego.

Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem do spienienia. Dodajemy żurawinę. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, z odrobiną mąki i cukru. Odstawiamy na chwilę, gdy zaczną pracować dodajemy do misy. Dodajemy mąkę mieszamy hakiem do ciasta drożdżowego, na sam koniec dodaję stopione i przestudzone trochę masło. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia na wymiar dużej prostokątnej blachy, wałkujemy na wymiar blachy. Przekładamy do blachy, odstawiamy do wyrośnięcia ok. 1 godz. Posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy na opcję góra-dół do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min.

Kruszonka:
Składniki na kruszonkę zagniatamy (masło z mąką i cukrem), tworzymy grudki, większe i mniejsze.













2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari