piątek, 6 sierpnia 2021

Sernik malinowy na zimno

Pyszny szybki serniczek idealny na lato :)


Składniki:
- 1 ciasto kruche Kętrzyński (400g),
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany,
- 150 g masła,
- szczypta soli.

Lub
Ciasto:
- 3 żółtka,
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- szczypta soli,
- 1 szklanka cukru pudru,
- ok. 180 g masła schłodzonego.
Wykonianie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy miksera i ugniatamy ciasto, wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Ciasto wykladamy formę do tarty ok 24cm średnicy na na papier do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25min. Pieczemy do ładnego zarumienienia i suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretkę rozrabiam w 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy. Masę serową mieszam z malinami. Po całkowitym ostygnięciu galaretki mieszam delikatnie z masą serową. Najpierw 2 łyżki sera mieszam w galaretce, a następnie wszystko przelewam do masy serowej. Ew. dosładzamy. Wylewamy na kruchy spód. Ozdabiam czekoladą i liofilizowanymi malinami, pistacjami. Tartę najlepiej zostawić w lodówce na noc.


Masa serowa:
- 1 kg sera sernikowego,
- 1-2 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku),
- ok. 200 g świeżych malin/lub z kompotu, 
- 1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wrzątku.

Dodatkowo do ozdoby:
- pistacje niesolone, czekolada matcha, liofilizowane maliny.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy, wyrabiamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. do schłodzenia. Formę do tarty o średnicy ok. 22 cm. smaruję masłem. Wykładamy ciasto, najlepiej przyciskając palcami do dna i boków formy, nakłuwamy widelcem. Nadmiar ciasta mrożę. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20-30 min do zarumienienia i suchego patyczka. Galaretkę rozrabiam w 1/2 szklanki wrzątku, ew dosładzam. Studzimy. Masę serową mieszam z malinami. Po całkowitym ostygnięciu galaretki mieszam delikatnie z masą serową. Najpierw 2 łyżki sera mieszam w galaretce, a następnie wszystko przelewam do masy serowej. Ewentualnie jeszcze dosładzamy. Wylewamy na kruchy spód. Ozdabiam czekoladą i liofilizowanymi malinami, pistacjami. Chłodzimy kilka godz. najlepiej zostawić w lodówce na noc.

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari