Urodziłam się na Suwalszczyźnie i naszym regionalnym daniem są dania z ziemniaków. Aż dziwne, że dopiero teraz dzielę się z Wami przepisem na babkę ziemniaczaną :)
- 2 kg ziemniaków typu C (najbardziej mączne, mało puszczają wody),
- 2 jajka,
- 150 g boczku wędzonego
- ok.5 łyżek mąki pszennej,
- 2 cebule,
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku,
- odrobina pieprzu.
Dip czosnkowy:
- 1 łyżka majonezu czosnkowego Kętrzyński,
- 2 łyżki śmietany,
- szczypiorek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, odrobina cukru/ do smaku.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, a trzemy je z cebulą na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane). Boczek kroimy w kostkę, chwilę podsmażamy. Nadmiar wody z ziemniaków wylewamy. Dodajemy mąkę, jajka i przyprawy, mieszamy. Dodajemy boczek. Próbujemy na smak, ewentualnie dodajemy więcej przypraw czy soli. Przekładamy babkę do dużej formy keksowej lub kwadratowej/prostokątnej. Pieczemy w 200 stopniach przez około 60 minut. Podajemy z dipem czosnkowym.
Dip:
Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy wyciśnięty czosnek, dodajemy sól, ewentualnie dosładzamy cukrem.Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari