środa, 1 września 2021

Kruche ciasteczka kwiaty

Dzień dobry, mamy już wrzesień za oknem jesiennie, a niby jeszcze lato. Czekam na złotą polską jesień i umilam sobie czas pysznymi ciasteczkami w kształcie kwiatów :)

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta kruchego Kętrzyński (400g),
- 1-2 łyżki śmietany,
- 160 g masła,
- szczypta soli.

Galaretka:
1/2 słoiczku dżemu brzoskwiniowego  z kawałkami owoców (bez cukru, słodzony sokiem jabłkowym),
- cukier (do smaku),
- 2-3 łyżeczki żelatyny.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy, wyrabiamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. do schłodzenia. Z Ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego. Po 5-6 kuleczek łączymy w kształt kwiatka. Możemy dodatkowo przykleić je na odrobinę wodę. Ciasteczka lepiej od razu kleić na papierze do pieczenia. Końcowką rózgi do ubijania jajek robimy wgłębienia w płatkach kwiatów. Papier z ciasteczkami przenosimy na płaską blachę. Chwilę jeszcze chłodzimy ok.10 min. Czym dłużej tym lepiej. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20-30 min do zarumienienia. Dżem podgrzewam na gazie, dodajemy ew cukier (ja pominęłam), blendujemy, a następnię dodajemy żelatynę i czekamy do zgęstnienia. Ciasteczka wyjmuję na kratkę, czekam aż wystygną. Kładę je na talerz, gęstą galaretkę nakładamy na środek ciasteczek.  


UWAGA:
Do ciasteczek nie użyłam żółtek z uwagi na alergię synka ale ciasteczka wychodzą równie dobre i chrupiące.

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.













2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari