Dzień dobry, chyba już powoli będę kończyć z różem na rzecz brązowych jesiennych barw, aczkolwiek buraczane kopytka zawsze będę polecać ! Moja córka uwielbia :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 2 ugotowane buraki,
- 1 łyżeczka soli.
Pesto:
- Pęczek natki pietruszki,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 100 g solonych nerkowców,
- ok. 100 ml oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz (do smaku).
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujmy w osolonej wodzie (1 łyżka), studzimy. Mielimy maszynką, lub blenderem na idealne pure. Buraki gotujemy w skórce, z odrobiną soli. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Przestudzamy i obieramy, blenduję. Ziemniaki łączymy z mąką pszenną, burakami, jajkiemi łyżeczką soli. W razie potrzeby dodaje jeszcze mąkę ew. mąkę ziemniaczaną. Odrywamy porcję ciasta, układamy na blacie, rolujemy rękoma na odrobinie mąki. Tworzymy wałki, nożem odcinamy kopytka. Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąka pszenną lub mąką ziemniaczaną. Gotujemy partiami w osolonej wodzie 2-3 min. od wypłynięcia. Po wrzuceniu kopytek, mieszamy delikatnie łyżką drewnianą żeby nie przywarły. Możemy dodać odrobinę oleju do wody. Odcedzamy. Podajemy z pietruszkowym pesto.
Pesto:
Wszystkie składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari