czwartek, 28 października 2021

Muffinki kościotrupy na halloween

Dziś skolei przychodzę z prostą dekorację last minute. Wystarczy białe pianki i pisak cukrowy.


Składniki:
(przepis na 12 muffinek)
- 300 g mąki (pszennej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- sok z połówki cytryny,
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 250 ml kefiru lub maślanki,
- 125 g masła,

Krem malinowy:
- 500 g mascarpone,
- schłodzona frużelina malinowa,
- różowy i fioletowy barwnik spożywczy.

Frużelina malinowa:
- ok. 500 g malin mrożonych,
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku + woda do przykrycia,
- ok. 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego (do smaku w zależności od słodkości malin).

Do ozdoby:
- białe pianki, 
- pisak czarny cukrowy,
- patyczki do cakepops.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Składniki dzielimy na suche i mokre. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całą zawartość mieszamy, dodając cukier z cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka z maślanką (lub kefirem) z roztopionym i ostudzonym masłem. Do składników wyciskamy sok z połówki cytryny (uważając, żeby żadna pestka nie wpadła do środka). Zawartość miski z suchymi składnikami wsypujemy do mokrych składników. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników. Zalewamy ciastem połowę formy na muffiny.  następnie dopełniamy formę resztą ciasta. Musimy pamiętać, żeby zostawić trochę miejsca gdyż muffiny trochę urosną. Piec ok. 20 - 25 minut do zarumienienia się babeczek i suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu babeczek, wyciskamy na nie rękawem cukierniczym krem (tylka 1M Wilton).

Frużelina malinowa
W małym garnku mieszamy maliny z cukrem. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż do rozpuszczenia się cukru. Wszystkie maliny przetrzeć dokładnie przez sitko aby uzyskać jak najwięcej soku (pesteczki nie będą nam potrzebne). Mieszamy, gotujemy chwilę i zdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy zimną wodą (do jej przykrycia), odstawiamy na ok. 10 min. do napęcznienia. Następnie przekładamy ją do małego garnuszka na mały palnik i podgrzewamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Możemy podgrzać ją w mikrofali. UWAGA: Gotując żelatynę nie możemy doprowadzić jej do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do malinowego soku, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Chłodzimy w lodówce, by frużelina nam zgęstniała, ale wciąż była lejąca się.

Masa malinowa:
Mascarpone łączymy z gęstniejącą frużeliną malinową, dodajemy różowy barwnik. Mieszamy na niskich obrotach miksera, aby nie było grudek. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia i zgęstnienia.

Dekoracja babeczek:
Do rękawa cukierniczego przekładamy masę malinową dodajemy po ściankach fioletowy barwnik. Wyjdzie fajny efekt ombre. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari