Placuszki z dyni to must have każdej jesieni, polecam do tego pyszny dip majonezowy i chrupiące pestki dyni.
Składniki:
- 1/2 średniej dyni Hokaido,
- ok. 1/2 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- sól,
- odrobina gałki muszkatołowej.
Dip majonezowy:
- 2 łyżki majonezu Kętrzyński Smażona cebulka,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- odrobina soli,
- ew. cukier (do smaku),
- kilka kropel soku z cytryny,
- opcjonalnie przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa.
Dodatkowo:
- pestki z dyni prażone.
Wykonanie:
Dynię (ze skórą) trzemy na tarce na dużych oczkach, dodajemy jajko, mąkę sól, przyprawy. Mieszamy. Nakładamy łyżką na patelnię na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony do zarumienienia. Pestki dyni prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Podajemy z dipem majonezowym.
Dip:
Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy do smaku.
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari