czwartek, 25 listopada 2021

Cake pops w stylu Frozen

Córka niedawno miała urodziny i chciała je zrobić w stylu Krainy lodu, tak powstały te cake popsy :)



Składniki:
Ciasto:
- 1/2 opakowania piernika Kętrzyński (1/2 z 750 g),
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 łyżka kakao.

Cake pops:
(ok. 12 sztuk)
– ok. 230 g upieczonego ciasta,
– 60 g serka mascarpone,
- 2-3 łyżki frużeliny malinowej/wiśniowej,
– 40 g roztopionej białej czekolady.

Frużelina z przepisu (tutaj).

Do dekoracji:
– 250 g białej czekolady + wybielacz do czekolady + niebieski barwnik spożywczy (lub niebieskie candy melts),
– olej kokosowy (kilka łyżeczek),
– posypka kolorowa (w stylu frozen), 
– patyczki do cake pops lub papierowe słomki,
– cukrowe śnieżynki,
– gąbka florystyczna/styropian lub stojak na cake pops.

Wykonanie:
Do cake pops możemy użyć pozostałego ciasta biszkoptowego czy babkowego. Ja użyłam ciasta na piernik Kętrzyński. Składniki na ciasto mieszamy. Wykładamy tortownicę ok. 20 cm papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 45 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto do ostygnięcia. Ciasto rozdrabniamy w dłoniach na drobne kawałeczki. Zeschnięte brzegi możemy odciąć lub użyć ciasta po 2 dniach (będzie bardziej miękkie). Pokruszone ciasto odstawiamy na bok.

Mascarpone, frużelinę malinową i roztopioną czekoladę dodajemy do miski z pokruszonym ciastem. Całość zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Powstałe ciasto powinno być wilgotne i plastyczne. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na papierze do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 min. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę na polewę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej w metalowej misce. Aby czekolada miała bardziej lejącą się konsystencję dodajemy kilka łyżeczek oleju kokosowego. Do wybielenia żółtego odcienia możemy użyć wybielacza do czekolady.

Przygotowujemy 12 patyczków do cake pops. Wyjmujemy kulki z zamrażalnika. Czubek patyczka, ok. 1/2-1 cm maczamy w czekoladzie i natychmiast wtykamy w środek kulki, uważając, żeby nie przebić na wylot. Patyczki wciskamy w gąbkę florystyczną. Nabite cake pops wkładamy do lodówki na ok.5 min, tak aby patyczki zastygły w cieście.

Jeśli czekoladę trzeba upłynnić (przeważnie jest zbyt gęsta) dodajemy 1-2 łyżeczki oleju kokosowego lub więcej i podgrzewamy na parze wodnej. Polewa powinna swobodnie spływać z łyżeczki. Dzięki olejowi kokosowemu nabierze fajnego aromatu, dodajemy barwnik spożywczy, dokładnie mieszamy. Przed oblewaniem cake popsów należy postukać w dno naczynia z czekoladą, mocno ręką lub uderzyć naczyniem kilka razy o blat. Dzięki temu pęcherzyki powietrza znikną, a nasza polewa będzie gładka. Gdy pęcherzyki jednak pojawią się nakłuwamy je szybko wykałaczką. Po lekkim schłodzeniu cake pops zanurzamy płynnym ruchem w czekoladzie. Jej nadmiar bardzo delikatnie strzepujemy z kulki stukając dłonią w patyczek, możemy również postukać patyczkiem o brzeg naczynia. Obracamy patyczki z kuleczkami wokół własnej osi. Posypujemy posypką i ozdabiamy śnieżynkami. Udekorowane lizaki kładziemy na papierze do pieczenia/ talerzu/desce do krojenia, wkładamy do lodówki i tak je przechowujemy aż do podania.

Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari