Domowe kruche ciasteczka są idealne na jesienne wieczory, ale także polecam takie ciasteczka na poczęstunek na 6 grudnia dla Mikołaja :)
Składniki:
- czekoladowe mini dropsy (Callebaut z ciemnej czekolady),
- suszone jagody/ żurawina / rodzynki,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,- 1/2 kostki masła schłodzonego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- ok 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków (dodatki są słodkie),
- szczypta soli.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem na małe kawałeczki, dodajemy resztę składników siekamy ciasto nożem, (lub używamy misy miksera jak ja to zrobiłam), dodajemy dropsy czekoladowe na oko (ile tylko sobie zażyczymy) i zalane wrzątkiem i odcedzone suszone jagody, zagniatamy ciasto. Formułujemy kulki, rozpłaszczamy, pieczemy ok. 10 min. w 180s do zarumienienia. Żeby miały błyszczącą górę możemy posmarować jajkiem roztrzepanym w mleku lub samym żółtkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari