środa, 22 grudnia 2021

Sernik z żurawiną

Cudowny sernik z żurawiną polecam na święta :)



Składniki:
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta kruchego Kętrzyński,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany,
- 150 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli.

lub:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła schłodzonego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli.

Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku sernikowego,
- 4 czubate łyżeczki żelatyny,
- 8 łyżek cukru pudru (do smaku).

Pozostałe:
- 250 g świeżej żurawiny + szklanka wody,
- ok. 8 łyżek cukru pudru (do smaku),
- 3-4 łyżeczki czubate żelatyny.

Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy w mikserze wg instrukcji na opakowaniu tylko dodatkowo dodałam kakao. Zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na 20 min. Następnie tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto (ew nadmiar mrozimy lub robimy ciasteczka). Pieczemy przez ok 25 min w temp 180 stopni do "suchego patyczka". Masę serową mieszamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia. Potem podgrzewamy ją w mikrofali ok. 10s. aż będzie płynna. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę sera, mieszamy, a następnie wszystko mieszamy z masą serową. Wkładamy do lodówki. Świeżą żurawinę blendujemy z cukrem do smaku, dodajemy wodę. Żelatynę zalewamy wodą, do napęczniania. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy do żurawiny, dokładnie mieszamy. Wylewamy na ser. Wkładamy ponownie do lodówki. Najlepiej na całą noc. 

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.

Gdy nie mamy gotowego ciasta:
PRZEPIS NA kruchy spód:
przepis na ciasto kruche:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 jajko.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem na małe kawałeczki, dodajemy resztę składników siekamy ciasto nożem, zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Wykładamy na formę ok. 24 cm nakłuwamy widelcem (resztę ciasta co zostało mrozimy), pieczemy ok. 20-30 min. w 180s do suchego patyczka.

Reszta przepisu powyżej.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari