Składniki:
- ok. 8 pojedynczych płatów śledziowych w occie,
- 120 g kurek marynowanych (po odsączeniu z wody),
- 1-2 cebule dymki,
- 1-2 łyżki majonezu Klasyczny Kętrzyński,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka musztardy Kętrzyński,
- kilka małych korniszonów,
- pieprz, sól, cukier puder (do smaku),
- garstka suszonej żurawiny (do ozdoby trochę świeżej),
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku lub 1 łyżeczka świeżej (ładniej zabarwi),
- odrobina przyprawy curry,
- smażona suszona cebulka.
Wykonanie:
Cebulkę i ogórka kroimy w drobną kostkę, kurki odsączamy z zalewy, możemy pociąć na mniejsze kawałeczki. Śledzie kroimy na 1,5 cm kawałki. Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą i przyprawami dodajemy cebulkę i ogórka. Mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dla smaku dodałam suszoną cebulkę i żurawinę suszoną. Mieszamy sos ze śledziami. Odstawiamy do przejścia smaków. Kurkuma da nam pięknego żółtego koloru. Możemy też grzybki zblendować uzyskamy bardziej aromatyczne śledzie.
Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Śledzi z kurkami jeszcze nie próbowałam. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńfajne połączenie spróbuj :)
Usuń