czwartek, 9 grudnia 2021

Piernik z marcepanem i powidłami

Pyszny piernik przekładany powidłami i marcepanem to must have na święta!

Składniki:
- 1 opakowanie piernika Kętrzyński (750 g),
- 2,5 szklanki wody,
- 2/3 szklanki oleju,
- 3 łyżki kakao.

Polewa:
- ok. 5 łyżek wody,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- ok. 100 g masła.

Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych ok. 450 g (najlepiej kwaśnych),
- kostka marcepanu ok. 200 g.

Wykonanie:
Ciasto Kętrzyński mieszamy z wodą i olejem oraz kakao, dodajemy. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 min. Blaszkę prostokątną wykładamy papier do pieczenia, wylewamy ciasto. Wstawiamy do pieczenia na ok. 60 min. 180stopni sprawdzamy patyczkiem), pieczemy do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto, studzimy. Następnie wyjmujemy delikatnie z blaszki na kratkę. Przekrajamy na blaty 3 blaty albo jak ja to zrobiłam na mniejsze kawałki, cały piernik przecięłam na pół i blaty. Pierwszy blat smaruję powidłami, kładę rozwałkowaną masę marcepanową, smaruję ponownie powidłami. Przykrywam blatem piernika, następnie ponownie smaruje powidłami, marcepan powidła. Kładę blat. Z pozostałego ciasta możemy zrobić cake popsy. Polewam polewą z każdej strony. 

Polewa:
Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao. Ma być dość rzadka konsystencja. Piernik Polewa dość długo zastyga, najlepiej kroić na drugi dzień.

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.


lub możemy zrobić sami piernik przepis tutaj:










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari