Dzień dobry, ostatnio jadam owsiankę prawie codziennie na śniadanie i fajnie ją jest urozmaicać. Dziś z karmelizowanymi gruszkami w miodzie w przyprawach korzennych.
- 5 łyżek płatków owsianych+woda+mleko,
- 1-2 łyżeczki miodu (użyłam piernikowego Pasieki Rodziny Sadowskich),
- 1 łyżeczka masła,
- 1 gruszka,
- szczypta soli,
- garść orzechów włoskich,
Płatki gotuję na odrobinie wody (do przykrycia, do miękkości), następnie pod koniec dodaję mleko, szczyptę soli, podgotowuję jeszcze chwilę. Na patelni rozpuszczam masło i dodaję miód, gruszki kroję na plasterki, duszę na miodzie aż do odparowania wody, miód powinien zgęstnieć. Owsiankę wykładam na talerz, dodaję gruszki a następnie posypuję orzechami włoskimi. Do ozdoby i smaku dodałam domowe pierniczki, które też możemy skruszyć na owsiankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari