środa, 5 stycznia 2022

Paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Dzień dobry, zapraszam dziś na pyszne imprezowe przekąski świderki z boczkiem z ciasta francuskiego :)

 

Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego + ketchup (do smaku),
- przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem, bazylia, oregano, sól, pieprz, czosnek,
- boczek w cienkich plastrach ok. 100 g,
- ser tarty cheddar (1/2 - 1 szklanka),
- ser typu parmezan (do posypania na wierzch),
- 1 żółtko + odrobina mleka (do posmarowania).

Wykonanie:
Koncentrat pomidorowy mieszamy z odrobiną ketchupu (dla słodkiego smaku, możemy pominąć i dodać odrobinę cukru), dodajemy przyprawy (do smaku). Ser trzemy na drobnych oczkach. Żółtko roztrzepujemy z odrobiną mleka. Ciasto francuskie smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego. Następnie sypiemy startym serem, przykrywamy ciasto od dołu do góry, tak aby zakryć wnętrze. Tniemy na ok. 11-12 pasków po ok. 2cm szerokości (na oko). Kładziemy na wierzch każdego plaster boczku. Zwijamy w świderki, smarujemy wystające ciasto żółtkiem, posypujemy parmezanem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 min do zarumienienia na złoto i chrupiąco.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari