niedziela, 2 stycznia 2022

Brownie z wiśniami i z solonymi dodatkami

Dzień dobry, pierwszy wpis na blogu w 2020 to brownie z wiśniami i solonymi precelkami. 



Składniki:
- 200 g masła,
- 300 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao),
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 135 g mąki,
- szczypta soli,
- 1-2 garści połamanych orzechów laskowych/makadamia,
- wiśnie mrożone/z kompotu ok 1 szklanka,
- słone precelki.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy małą prostokątną foremkę szerszą "keksówkę". Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 3 gorzkie czekolady połamane w kostki. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól.Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Dodajemy odsączone wiśnie z kompotu, delikatnie mieszamy. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Na górę posypujemy orzechami i precelkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut, aż ciasto lekko urośnie, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy na małe kawałeczki. Polewamy ew. solonym karmelem :)

Opcjonalnie:
Solony karmel: przepis tutaj











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari