Z rodzynkami czy bez? Oto jest pytanie!
Nic tak nie dzieli Polaków, jak rodzynki w serniku. I ten spór trwa od dawna, jeszcze od czasów bez Internetu. Teraz polemika przybrała bardziej wirtualną formę. W towarzystwie zawsze znajdą się osoby o odmiennych poglądach na ten temat.
Temat powraca jak bumerang zazwyczaj w okresie świąt. Wtedy bierzemy się za kulinarne przygotowania i odkopujemy stare przepisy. W każdej rodzinie jest osoba, która nie zje sernika z rodzynkami i taka, która nie wyobraża sobie tego ciasta bez bakalii. W tym roku warto przygotować się wcześniej i zaplanować przygotowanie takiego sernika, który nie podzieli domowników, a jeszcze ich do siebie zbliży.
Skąd tyle emocji w temacie sernika? Bo to ciasto kochane przez wszystkich Polaków. Rodzynki, oprócz swoich walorów smakowych, posiadają też wiele witamin i minerałów pozytywnie wpływających na kości, włosy, skórę i naszą odporność. Taki drobny dodatek do ulubionego ciasta może przynieść tyle zdrowotnych korzyści! Niestety nie każdego te argumenty przekonują.
Rozwiązaniem tej sytuacji jest przygotowanie sernika innego niż tradycyjny. Istnieją dziesiątki przepisów na to ukochane przez wszystkich ciasto. Może warto sięgnąć po przepis na sernik czekoladowy? Albo dodać polewę pistacjową? A może do sera dodać chałwę i polać górę ciasta karmelem? Na pewno warto wybrać takie składniki, które zrekompensują brak bądź obecność rodzynek.
A jeżeli nie wyobrażacie sobie sernika w innej postaci niż tradycyjny, to jedynym rozwiązaniem, by zachować pokój, to przygotowanie dwój serników – jeden z rodzynkami, drugi bez. Na pewno się nie zmarnuje. A osoby, które lubią sernik z rodzynkami są na wygranej pozycji, bo mogą spróbować obu!
Po więcej pomysłów na sernik zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku Ja Cię SERniczę
Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
Uwielbiam wszystkie serniki :) super przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń