Ostatnio widziałam taką zapiekaną kanapkę na Istagramie w reels, dziś spróbuję ją odwzorować z małymi modyfikacjami.
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego (użyłam graham),
- 2 plasterki pomidora,
- 3 plasterki boczku wędzonego,
- 1/2 dojrzałego awokado + sok z cytryny (żeby nie ciemniało),
- 3 jajka,
- odrobina masła ghee do smażenia,
- kilka listków roszponki,
- 2 plasterki sera cheddar,
- 2 plasterki sera topionego tostowego,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Boczek smażę do zarumienienia. Jajka rozbijam i rozbełtuję z odrobiną soli i pieprzu. Awokado obieram ze skórki, kroję na cienkie plasterki i spryskuję sokiem z cytryny. Na rozgrzaną patelnię daję 1 łyżkę masła ghee. Kładę 2 plasterki sera cheddar jeden na górze drugi na dole patelni. Wlewam jajko. Kładę kromki chleba na plasterki sera (na nie można także wylać odrobinę jajka). Czekam aż jajko się zetnie i zrobi się omlet. Odwracam omlet z chlebem na drugą stronę. Na usmażone kromki układam boczek, na górną kromkę kładę awokado, na dolną kromkę kładę 2 plasterki pomidora. Na obie kromki kładę roszponkę. Zakrywam serem topionym obie kromki. Gdy widzę, że już omlet jest gotowy z lewej i z prawej strony składam go do środka, tak aby przykrył kromki chleba. Kromki składam w kanapkę. Z góry składam na dół.
Inspiracja z Instagrama z moimi modyfikacjami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari