Idealna rolada na Wielkanocny stół, polecam bo jest pyszna :)
Składniki:
- 200g świeżego szpinaku baby,
- 3 jajka,
- 2 kopiaste łyżki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- garść koperku,
- ok. 200 g serka chrzanowego Almette,
- ok. 300 g wędzonego łososia,
- 1/2 łyżeczki soli,
Wykonanie:
Szpinak zalewamy wrzątkiem odsączamy z wody (lub dusimy chwilę do zmniejszenia objętości). Dobrze wyciskamy z wody. Przekładamy do wysokiego pojemnika, dodajemy jajka, mąkę proszek, sól i koperek. Blendujemy. Na płaską blaszkę moja ok. 46x30 cm wykładam papier do pieczenia a na to wylewam masę szpinakową. Rozprowadzam równomiernie na całą blaszkę. U mnie szpinak jest dość cienki, jak użyjemy mniejszej formy będzie grubszy. Pieczemy w 180s przez ok. 15 min. Wyjmujemy delikatnie zdejmujemy papier. Po wystudzeniu smarujemy całą powierzchnię serkiem, na to kładę łososia. i zwijam w rulon. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 3 godz. kroimy na 1 cm plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari