Zaczął się sezon na rabarbar, a takie lekkie szybkie ciasta babkowe są najlepsze :)
Składniki:
- 1 ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński (400 g),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju,
- 2-4 łodygi rabarbaru,
- cukier puder (do posypania),
- odrobina masła i bułki tartej do blaszki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy mikserem, na koniec dodajemy olej, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy rabarbar pocięty w grubsze plastry, mieszamy łyżką. Małą, wysoką tortownicę ok. 18cm średnicy, smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180stopni (góra - dół) tak ok. 45min - 1 godz do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę, studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari