Pogoda do grilla nie zachęca, ale możemy pyszne udka kurczaka upiec też w piekarniku. Jednak jakbyście chcieli możecie je wrzucić także na ruszt, marynata jest super :)
- ok. 12 sztuk udek/pałek/podudzi kurczaka,
- 4 marchewki,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 cebule,
Marynata:
- 2 łyżki majonezu Kętrzyński o smaku smażonej cebulki,
- 4 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki musztardy Kętrzyński,
- 2 łyżeczki soli, opcjonalnie 1 łyżka sosu sojowego,
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, majeranku, curry, czerwonej papryki, lub mieszanki do kurczaka.
Wykonanie:
Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki. Selera naciowego myjemy, kroimy w 1 cm kawałki, cebulę kroimy w piórka. Na patelni podsmażamy na oleju cebulę (do zeszklenia). Dodajemy do tego warzywa, chwilę dusimy, wszystko solimy, mieszamy. Przekładamy na dużą blaszkę do pieczenia. Kurczaka marynujemy najlepiej kilka godzin wcześniej (najlepiej na noc).
Marynata: wszystkie składniki mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Musi być dość słona. Dodajemy ząbki czosnku pocięte na mniejsze kawałki. Obtaczamy marynatą kurczaka.
Na podduszone warzywa wykładamy mięso, pieczemy do miękkości ok. 2 godz. w 180 stopniach. W trakcie pieczenia możemy udka polewać "sokiem", który powstał podczas pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari