środa, 18 maja 2022

Wytrawne gofry


Wraz z piękną pogodą zaczynamy sezon na gofry. Nie muszą być podane na słodko. Polecam także na słono.

Składniki:
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 100ml oleju/masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 300 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki),
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru (chyba że chcemy wytrawne to pomijamy i więcej soli),
- olej do posmarowania gofrownicy,
Porcja na 1 gofr wytrawny:
- 1/2 dojrzałego awokado + sok z cytryny aby nie ciemniało,
- 1 łyżeczka majonezu Kętrzyński Delikatny,
- 1 jajko,
- kilka plasterków rzodkiewki, 
- sól, pieprz (do smaku).
 
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek i soli na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Mleko, wodę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej mieszamy. Powoli łączymy z pianą. Gofrownicę dobrze rozgrzewamy, smarujemy olejem. Smażymy na rumiano. Gofry po upieczeniu odkładamy na kratkę. Awokado przekrajamy na pół, obtaczamy sokiem z cytryny. Kroimy w cienkie plasterki. Gofra smarujemy majonezem, układamy awokado, rzodkiewkę. Jajko smażymy na sadzone. Posypujemy solą/pieprzem.

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour itp.












2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari