środa, 10 sierpnia 2022

Owoce pod kruszonką z ciasta kruchego

Szybkim deserem są owoce pod kruszonką i ja zawsze je chętnie robię bo uwielbiam na ciepło z lodami :)


Składniki:
- Ciasto kruche Kętrzyński,
- owoce: wiśnie, maliny, borówka, jagody, morele, porzeczka, truskawki wszystko co mamy pod ręką,
- lody waniliowe/ śmietankowe,
- cukier puder/miód  (opcjonalnie),
- pokruszone orzechy (opcjonalnie).

Wykonanie:
Zazwyczaj jak piekę kruche ciasteczka, czy inne ciasta kruche zostaje mi trochę ciasta i je mrożę. W myśl zero waste Takie resztkowe ciasta są super na wykorzystanie do tego typu deseru. Ciasto zrobione wg przepisu na opakowaniu. Do naczynia do zapiekania wykładamy nasze owoce, pokrojone na mniejsze lub większe kawałki, maliny czy borówka w całości. Możemy posłodzić cukrem pudrem lub miodem. Możemy posypać odrobinę mąki ziemniaczanej wtedy z soku utworzy się nam gęsty syrop. Możemy dodać orzechy. Na górę kruszymy ciasto, lub trzemy na tarce na grubym oczku. Wkładamy do piekarnika na 180stopni na ok 20-30 min. Po upieczeniu, po lekkim ostudzeniu możemy podawać z lodami.

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.


inny przepis:
Prosta kruszonka:
- ok. 70 g zimnego masła,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru drobnoziarnistego (do wypieków).
Składniki przekładamy do miseczki, rozdrabniamy w rękach ew. zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Najpierw robimy z niego drobną kruszonkę, a gdy masło będzie topnieć w rękach, tworzymy z niego kulę. Ciasto możemy włożyć na jakieś 15 min. do lodówki, będzie lepiej się kruszyć.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari