wtorek, 23 sierpnia 2022

Piernikowe cupcake z kremem malinowym

Na szybki deser polecam piernikowe cupcake, z czekoladą i kremem malinowym.


Składniki:
- 1 opakowanie Piernika Kętrzyńskiego XXL (750g),
- 12 kostek czekolady mlecznej (1 tabliczka),
- 3 łyżki kakao,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 i 1/2 szklanki wody.
Krem:
- 500g malin + 12 malin do dekoracji,
- 500 g serka mascarpone,
- ok.3 łyżki cukru,
- 3 łyżeczki żelatyny.

Wykonanie:
Ciasto mieszamy z wodą, kakao i olejem. Wylewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami tak na 3/4 wysokości. Do każdej muffinki dodajemy kostkę mlecznej czekolady. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180stopni na ok. 30 min. (do suchego patyczka). Wyjmujemy, studzimy. Maliny mieszamy z cukrem, odrobinę dolewamy wody. Gotujemy, aż maliny puszczą sok i się rozpadną. Następnie przecieram przez sito. Potrzebujemy tylko sok. Z pozostałych pesteczek możemy zrobić jeszcze kompot. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy zimną wodą (tylko do przykrycia) odstawiamy do napęcznienia. Po kilku minutach, podgrzewamy chwilę do płynnej postaci, dodajemy do gorącego soku malinowego. Mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do tężenia. Tężejący sok mieszamy z mascarpone, ewentualnie dosładzamy. Krem wkładamy do zgęstnienia do lodówki. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką 1 M Wilton, dekorujemy babeczki.


Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari