środa, 28 września 2022

Babka cytrynowa z jabłkami i kruszonką

Ależ te ciasto jest pyszne! Babka cytrynowa z jabłkami i kruszonką, musicie sami spróbować :)


Składniki:
- Ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju,
- ok. 6 jabłek,
- cukier puder do posypania,
Kruszonka:
- ok. 70 g zimnego masła,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru drobnoziarnistego.

Wykonanie:
Ciasto mieszamy z jajkami, wodą i olejem, mieszamy mikserem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dodajemy jabłka (obrane, wycięte gniazda nasienne, pokrojone w większą kostkę). Wylewamy ciasto na papier do pieczenia (tortownica ok. 24cm). Na górę posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180stopni ok. 45 min. Gdy kruszonka za bardzo będzie się spiekać możemy przykryć górę ciasta papierem do pieczenia. Wyjmujemy studzimy, posypujemy cukrem pudrem. 

Kruszonka:
Składniki przekładamy do miski, rozdrabniamy w rękach. Lepimy i tworzymy kruszonkę.

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari