Przepis na sernik jak u babci
Zapraszam na ciekawy artykuł
Z czym kojarzą Wam się niedzielne lub świąteczne wizyty u babci? Na pewno z gorącą herbatą lub kakaem i kawałkiem dobrego ciasta. Wielokrotnie mogliśmy się spotkać z jeszcze ciepłą i pachnącą cynamonem drożdżówką, wybornym jabłecznikiem i klasycznie wypieczonym serniczkiem. Aby móc wrócić do tych wyjątkowych chwil, w bardzo łatwy sposób możemy odtworzyć jeden z najbardziej cenionych przepisów, jakim jest sernik na kruchym cieście. Dla fanów rodzynek urozmaicimy ten przepis, aby jeszcze bardziej poczuć starodawny klimat rodzinnych spotkań. Najważniejszym elementem przepisu jest dobór odpowiedniego twarogu. Obecnie w internecie czy gazetach, możemy spotkać się z dużą ilością przepisów bazujących na wykorzystaniu gotowego, zmielonego białego sera twarogowego z wiaderka. Jest to nie lada ułatwienie dla każdego, kto rozpoczyna swoje kulinarne wojaże, jednak taki wybór nie będzie odpowiedni dla naszego rodzaju ciasta. W przypadku starodawnego sernika będziemy musieli wyposażyć się w maszynkę do mielenia mięsa lub praskę do ziemniaków, aby samemu przygotować bazę twarogową. Sam proces mielenia nie wymaga większych umiejętności. W zależności od naszych preferencji nabiał przepuszczamy przez maszynkę dwa lub trzy razy. Im więcej razy powtórzymy ten proces, tym bardziej ser będzie miałki oraz lżejszy w gotowym cieście. Przy zakupie odpowiedniego białego sera twarogowego kierujmy się jego jakością. Zwróćmy również uwagę na jego konsystencję oraz datę spożycia. Najlepszym wyborem okaże się ten tłusty bądź półtłusty. Zbyt przesuszony produkt wymaga dodania sporej ilości śmietany lub mleka, aby móc uzyskać jego odpowiednią lepkość. W przypadku zbliżania się do końca przydatności wyrobu – twaróg może wydawać się nieco bardziej kwaskowaty, a wtedy przeniesie się to na zastosowanie większej ilości cukru. Po doborze odpowiedniej bazy nie pozostaje nam nic innego jak przygotowanie kruchego ciasta. Tutaj pamiętajmy o wykorzystaniu masła, gdyż margaryna zdecydowanie nie jest lubianym smakiem, a będzie wyczuwalna w cieście. Około 300 gramów mąki pszennej wymieszaj z pokrojonym w kosteczki masłem (200 gramów), dodaj 50 gramów cukru oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość zagnieć w kulkę i włóż do lodówki na około pół godziny. W międzyczasie zacznij ubijanie w mikserze 6 jajek ze 150 gramami cukru. Po podwojeniu objętości masy dodaj pojedynczo utarty biały ser twarogowy. Na koniec wsyp jeden budyń wanilinowy oraz startą skórkę z pomarańczy. Dla miłośników rodzynek, możemy w tym miejscu pokusić się o dosypanie ich do całości mieszanki. Tak uzyskaną masę przelej na dno tortownicy uprzednio wyłożoną kruchym ciastem z lodówki. Całość piecz około 1 godzinę 15 min w 180 stopniach. By sernik nie popękał i nie opadł, warto po upieczeniu zostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku, przy uchylanych drzwiczkach. A jeżeli kochacie sernik tak samo jak my, sprawdźcie nasz konkurs „Mistrzowski Sernik” na stronie www.alesernik.pl, a po więcej sernikowych inspiracji zapraszamy na nasz Fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari