Uwielbiam ten jesienny czas i ciasta pachnące jabłkami :)
Składniki:
- Ciasto kruche Kętrzyński,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany,
- 1/2 kostki masła.
lub proste ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- 1 kostka masła,
Pianka:
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 budynie waniliowe (bez cukru),
- 1/3 szklanki oleju,
- 4 białka,
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek,
- 1 torebka kisielu cytrynowego,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cytryna (sok),
- 2-3 łyżki bułki tartej.
Wykonanie:
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Dodajemy wodę tak ok. 1/3 szklanki. Podgotowujemy chwilę. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 1/3 i 2/3 części. Obie kule zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30min. Większą część wykładamy na tortownicę pokrytą papierem do pieczenia (tortownica ok. 28cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 25 min w 180stopniach. Po tym czasie wyjmujemy posypujemy bułką tartą. Na ciasto wykładamy jabłka wymieszane z kisielem (proszek). Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na koniec budynie (proszek). Stale ubijając dodajemy powoli olej. Pianę rozkładamy na jabłkach. Ścieramy na tarce resztę schłodzonego ciasta. Ciasto pieczemy ok. 40 min. na złoty kolor. Wyjmujemy, studzimy i dopiero wtedy kroimy.
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari